Infrarood verwarming is een type verwarming die je in jouw huis kunt toepassen. Infrarood verwarming heeft veel belangrijke voordelen in vergelijking met de traditionele verwarmingen, zoals een elektrische verwarming. Ben jij benieuwd wat infraroodverwarming is, hoe het werkt en of het iets voor jou is? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze up and coming verwarmingstechniek! 

Wat is infrarood verwarming en hoe werkt het? 

Infrarood verwarming is een verwarming die werkt door middel van infraroodstraling. De verwarming maakt gebruik van elektriciteit in plaats van gas. Infraroodverwarming, afgekort ook wel ir verwarming genoemd, maakt gebruik van infrarood lampen. Deze lampen zitten in een infrarood verwarming in de vorm van een verwarmingspaneel, verwarmingsstraler of vloerverwarming. Infrarood verwarming bestaat inmiddels al zo’n 15 jaar. De straling die uit de verwarming komt is niet schadelijk voor mensen en dieren en wordt uitgezonden op een frequentie van circa tienduizend nanometer. Hiermee worden alle ruimten in een woning op eenzelfde niveau verwarmd en ontstaan er geen warmteverschillen in de verschillende kamers. Voorheen werd infrarood verwarming met name gebruikt in kantoren, fabrieken en openbare ruimten. Vanwege de voordelen die dit type verwarming heeft, groeit ir verwarming nu ook aan populariteit in woningen.

Welke voordelen heeft infraroodverwarming? 

Infrarood verwarming is erg zuinig in het energieverbruik. Dit komt doordat de panelen van de verwarming op een hele efficiënte manier warmte afgeven, waarbij de temperatuur van de lucht in de kamer niet erg hoog hoeft te zijn om hetzelfde resultaat te behalen. Dit komt mede doordat de infrarood warmte gericht toegepast kan worden en de verwarming al snel werkt. Hierdoor zijn de kosten van de energierekening bij dit type verwarming dus een stuk lager dan bij een traditionele verwarming, zoals een elektrische verwarming of een verwarming die werkt op gas. 

Ook is ir verwarming gemakkelijk te installeren doordat het op elektriciteit werkt. Hierdoor hoeft er geen ketel meer geïnstalleerd te worden en hoeven er geen leidingen geplaatst te worden. Met het installeren van deze verwarming ben je dus al in een dag klaar zonder hoge aanvullende kosten. 

Infraroodpanelen zijn tegenwoordig ook leuk om te zien en passen perfect in een moderne woninginrichting. Je kunt kiezen voor ir panelen in uitvoeringen in keramiek, glas, aluminium en meer. Ook kun je decoratieve foto’s op het paneel laten plaatsen. Zo is je verwarming niet alleen meer een functioneel onderdeel van je woning, maar heeft het ook een decoratieve meerwaarde. Daarnaast kun je infraroodverwarming ook in spiegels laten plaatsen. Hiermee kun je veel ruimte besparen in je badkamer!