Wanneer je in het bezit bent van een woning, is het zo af en toe ook van belang dat je deze op een goede manier onderhoud. Je moet een woning op veel verschillende gebieden onderhouden. Dit kan zowel binnen in de woning als buiten de woning. Een onderdeel die goed onderhouden moet worden is het dak. Hier komt nu eenmaal de regen of sneeuw op terecht bij slecht weer, maar ook de zon of wind komt hierlangs. Wel zo fijn als je dak dus op een goede manier beschermd is. Dit kun je doen door middel van dakbedekking, maar hoe breng je dit aan? Hieronder lees je de verschillende stappen!

Het opmeten en schoonmaken

Als eerste stap kun je het beste beginnen met het schoonmaken van het dak. Hierbij zorg je ervoor dat het dak helemaal klaar wordt gemaakt, zodat de dakbedekking hier op aangebracht kan worden. Zorg er dus voor dat alle onnodige onderdelen weggehaald worden en het dak vuil-, stof-, vocht- en vetvrij gemaakt wordt. Wanneer je dak helemaal schoon is, kun je aan de slag met het meten hiervan. Door middel van het meten, weet je hoeveel je nodig hebt en kun je dakbedekking EPDM bestellen. Denk bij het opmeten van je dak eraan dat je de opstaande randen meerekent en daarnaast 20 centimeter extra rekent. Hierdoor voorkom je dat je uiteindelijk te weinig dakbedekking hebt. 

Het uitrollen en vastlijmen

Wanneer je de dakbedekking binnen hebt, kun je deze gaan uitrollen en vastlijmen. Hierbij rol je als eerste de dakbedekking uit. Wanneer deze helemaal goed uitgerold is, is het belangrijk dit even te laten rusten. Hierdoor trekt de spanning weg en kun je de dakbedekking gaan vastlijmen. Laat de lijm eerst voldoende drogen en leg vervolgens de ene helft van de dakbedekking hierop. Dit doe je vervolgens ook bij de andere helft. Doordat je EPDM dakbedekking op maat hebt aangeschaft, zal deze helemaal passend zijn.

Ook de dakranden meenemen

De dakranden zijn een belangrijk onderdeel bij het aanbrengen van dakbedekking. Deze doe je dan ook als laatste. Handig hierbij is het om de dakbedekking over de rand te vouwen en niet te knippen. Hierdoor voorkom je dat er een mogelijke lek ontstaat. 

Nu de daktrim nog

De dakbedekking ligt nu over het gehele dak. Hierbij heb je er als het goed is ook al voor gezorgd dat de dakbedekking over de dakrand heen gevouwen is, waardoor er geen lek kan ontstaan. Hoewel dit al een goede manier is om je dak te beschermen, kun je het beste ook nog gebruik maken van een daktrim. Hiermee zorg je ervoor dat de dakbedekking extra goed op het dak ligt en daarnaast zullen de dakranden nog eens extra beschermd worden.