Rijden in een heftruck is niet voor iedereen weggelegd. Een certificaat halen is nodig wanneer je in een magazijn gebruik wilt maken van een heftruck maar een certificaat is niet de enige manier om veiligheid te garanderen. Als je werk wilt doen met een heftruck, moet je altijd een certificaat hebben maar daarnaast is het belangrijk dat je rekening blijft houden met de volgende dingen.  

De juiste kleding

In een magazijn heb je beschermende kleding nodig, een bedrijf bepaalt niet altijd dat het noodzakelijk is, maar voor je eigen bescherming is het wel verstandig om dit te doen. Denk bijvoorbeeld aan schoenen met een stalen neus, en kleding waar je zowel warm als koel gehouden wordt. Werken met een heftruck betekent dat je met zware last rijdt, en ongelukken zonder beschermende kleding kan nog wel eens verkeerd aflopen.

Concentratie heb je altijd nodig

Als er één ding is wat bij een heftruck van belang is, dan is het je concentratie. Ze zeggen dat ongelukken in een klein hoekje liggen, dat is in dit geval echt zo. Bij een heftruck is een ongeval ook vaak meteen een groot ongeval, zeker als je niet goed oplet. Wanneer je concentratie niet goed is, loop je meteen meer risico’s op gelukken. Zorg er dus voor dat je goed uitgerust bent en dat je helder keuzes kan maken. Wanneer er iets niet goed gaat, kan die helderheid ervoor zorgen dat je er zelf goed vanaf komt.

Weet hoe je heftruck werkt

Je staat al heel goed in voor je eigen veiligheid als je begrijpt hoe de heftruck in elkaar zit. Een certificaat bewijst kennis, maar ervaring ook. Als je nieuwsgierig blijft om dingen te leren, kom je een heel eind met een heftruck. En het maakt je werk ook een stuk leuker als je precies weet hoe je met de heftruck om omgaan omdat je heel goed weet hoe de truck werkt. Dit zijn eigenlijk niet echt dingen die je leert uit een boekje, maar door te vragen en te kijken naar wat er gebeurt, zal je precies weten wat een heftruck wel of niet kan.

Gebruik de juiste heftruck

Voor verschillende doeleinden heb je verschillende heftrucks die je kan gebruiken. Elke specifieke heftruck heeft kenmerken waarop je een heftruck uit kan kiezen. Heb je zware lading? Gebruik dan een zwaardere heftruck. En ook het magazijn kan speciale heftrucks nodig hebben, bijvoorbeeld als de schappen heel hoog zijn. Zorg ervoor dat je de goede heftruck gebruikt, anders is de kans op ongevallen een stuk groter.