Gemelamineerd spaanplaat zijn platen die veelal worden gebruikt in interieurbouw. Het is een vorm van een decoratieve plaatmateriaal die men gebruikt voor onder andere kasten en andere meubels. Er zijn veel merken die dit soort spaanplaat aanbieden waarvan de bekendste Kronospan, Plastitex en Skin zijn. In dit artikel kom je meer te weten gemelamineerd spaanplaat. Waar gebruik je het voor en kan je het makkelijk bewerken?

Wat is gemelamineerd spaanplaat precies?

Als je het hebt over gemelamineerd spaanplaat dan betekent dat dat spaanplaat aan beide zijden verlijmd wordt met melamine lagen. Dit is een geïmpregneerde papierlaag die aan de buitenkant van de spaanplaat wordt aangebracht. Deze toplaag vind je in verschillende kleuren en structuren, zodat je geheel je meubels kan vormgeven op jouw manier. De keuze met gemelamineerd spaanplaat is eindeloos en je vindt altijd wel iets geschikt voor je project. Niet alleen gemelamineerd spaanplaat is ideaal decoratie materiaal, ook valchromat mdf is tegenwoordig erg populair en kan als alternatief worden gezien.

Waar gebruik je gemelamineerd spaanplaat voor?

Spaanplaten worden vooral gebruik in de interieurbouw en meubelindustrie. Het is makkelijk te bewerken en het zet niet uit en krimpt niet. Je ziet ze veel verwerkt in allerlei soort meubels zoals kasten en keukens. De spaanplaat is makkelijk te bewerken door bijvoorbeeld te schuren, zagen of verven. Een kale spaanplaat is makkelijk te melamineren in diverse kleuren. Het aanbod aan gemelamineerd spaanplaat is groot en divers die al in de fabriek een melamine laag hebben meegekregen. Als je deze spaanplaten gaat bewerken moet je de randen goed afwerken. Dat doe je door gebruik van melamineband.

Is gemelamineerd spaanplaat makkelijk te bewerken?

Ja, deze spaanplaat is zeer makkelijk te bewerken en daarom wordt het in de interieurbouw dan ook veel gebruikt. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken voor kasten, keukens, boekenplanken en ga zo maar door. Je krijgt het idee. Gemelamineerd spaanplaat wordt vooral gebruikt voor verticale toepassing in deze meubels. Als je horizontaal gaat dan zijn HPL platen aan te raden. Het is mogelijk om gemelamineerd spaanplaat vanaf 8 millimeter te krijgen. Zo dun is mogelijk omdat de spaanplaat als basis dient. Je kunt tot een dikte gaan van 38 millimeter. Hierin vind je verschillende soorten merken en afmetingen terug. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken of jouw ideale spaanplaat erbij zit, het aanbod is groot genoeg. Gemelamineerde spaanplaat is vooral bij de bouwmarkt te vinden of op diverse webshops.