Bedrijven en mensen gaan steeds duurzamer leven. Dat is niet gek, het klimaat is een belangrijk onderwerp als het gaan over de tijd waarin we leven, de gezondheid van de planeet. Het wordt veel besproken in de politiek en steeds meer mensen lijken zich bewust te worden van hun eigen ecologische voetafdruk. Dit is een goed teken en kunt u terug zien in hoe mensen omgaan met hun huishouden. Een uur onder de douche staan of de boel goed opstoken is iets wat eerder een stuk vanzelfsprekender was, nu denken mensen aan het milieu en matigen ze hun energie gebruik. Bij het zoeken naar een manier om het huis te verwarmen worden infrarood panelen steeds gebruikelijker en dit heeft een paar goede redenen!

Opwarmtijd

Dat het even duurt voordat het huis is opgewarmd, is bij een radiator niet meer dan gebruikelijk. Het grote nadeel hiervan is dat het veel energie kost. De radiator moet warm worden en dan pas begint het huis met warm worden. Infrarood panelen hebben een hele snelle opwarm tijd. Dat betekent dat de kamer met de panelen een stuk sneller warm wordt dan u gewend bent en dus ook de verwarming sneller uitgezet kan worden. Dat is niet alleen te zien aan uw portemonnee maar het is ook een stuk vriendelijker voor het milieu.

Duurzamer

De reden waarom infrarood panelen zo duurzaam is, is vanwege de manier waarop de kamer wordt opgewarmd. Met radiatoren gebeurd dat circulair, de warmte stijgt op en daalt weer waardoor de kamer langzaam verwarmd wordt. Hierdoor is het echter wel lastig om de kamer, of zelfs het hele huis, warm te houden. Het is lastig controleerbaar. Met energiezuinige bijverwarming kan je per kamer verwarmen. Infrarood panelen warmen de kamer op via de objecten in de kamer zelf. Hierdoor blijft de warmte langer hangen én is het centraler. Daardoor is het niet nodig om te stoken om het hele huis warm te krijgen.

Verschillende toepassingen

En wat daar nog bij komt kijken is de mogelijkheid om de panelen aan uw interieur aan te passen. De panelen kunnen komen in vormen zoals schilderijen, maar ook kastonderdelen. Hierdoor wordt de kamer opgewarmd door een zo goed als onzichtbaar element. De bijverwarming maakt het mogelijk om er maar voor bepaalde delen van uw huis gebruik te maken van de panelen. Qua prijs maakt dit een groot verschil. De centrale verwarming kan namelijk nog steeds de radiator zijn, en infrarood panelen kunnen moeilijk opwarmbare delen van het huis warm houden zodat er niet extra gestookt hoeft te worden.